28 Mayıs 2012 Pazartesi

Documentarist'te Çevre Filmleri

 Bu yıl 1-6 Haziran 2012 tarihlerinde gerçekleşecek olan DOCUMENTARIST’in Uluslararası Panorama bölümünde yer alan iki film,  doğal kaynakların yok edilmesi, iklim değişikliği ve çevre konularını ele alıyor


Dünyanın Susuzluğu


(A Thirsty World / La soif du monde)

Yann Arthus-Bertrand, Fransa, 2012, 88'

Yann Arthus-Bertrand’ın yeni belgeseli “Dünyanın Susuzluğu” dünya çevresinde yeni bir yolculuk sunuyor bizlere. Ünlü fotoğrafçı bu kez insanların hayatta kalmasına engel en büyük tehditlerden birine “suya” bakıyor. Günümüzde suya karşı gittikçe artan talebi, dünya nüfusundaki artışı ve gittikçe değişken hale gelen iklimin etkisini göz önüne aldığımızda su gezegenimizin en değerli doğal kaynaklarından biri haline geliyor. Çekimleri 20 farklı ülkede yapılan “Dünyanın Susuzluğu” Yann Arthus-Bertrand’ın ününe sadık bir biçimde, Güney Sudan ve Kuzey Kongo gibi ulaşılması oldukça güç ve nadiren filme çekilen bölgelerde havadan çekilmiş muhteşem görüntülerle taze suyun gizemli ve büyüleyici dünyasını gözler önüne seriyor. Ayrıca gezegenimizdeki göller, nehirler ve bataklıklar gibi suyun güzelliğinin ortaya çıktığı en güzel manzaraları da keşfetmemizi sağlıyor.
Gösterim Bilgileri: 1 Haziran Cuma, 14:00, Fransız Kültür Merkezi

Gökyüzünün Kalbi, Dünyanın Kalbi


(Heart of Sky, Heart of Earth)

Eric Black, Frauke Sandig, Almanya / ABD, 2011, 98'


Eski Maya takviminin büyük döngüsü 21 Aralık 2012’de sona ermiş olacak. Peki, hikâye nasıl bitiyor? Okyanuslar ters yüz mü oluyor? Son ağaç kesilirken gökyüzü çöküyor mu? Mayalar’ın Meksika ve Guatemala’daki gözlerden ırak evleri, dizginlenemez küreselleşmenin dünyayı nasıl yok ettiğini ve yerel kültürlerin doğal kaynakların ele geçirilme tutkusu yüzünden nasıl dört bir taraftan saldırıya uğradığını göstermek için küçük bir evren sunuyor bize. Film altı genç Maya’nın günlük yaşamlarını ve ritüellerini izleyerek, bu küçük topluluğun kültürlerinin ve çevrelerinin talan edilmesine karşı sürdürdükleri kararlı mücadeleyi gösteriyor. Filmin kahramanlarının samimi anlatıları ve deneyimleri, doğanın kırılgan güzelliği ve kutsal yaradılış miti Popol Vuh’un görüntüleriyle bir araya geliyor. Mayalı kahramanların hikâyeleri ve dünyaya bakışları, bizim öngörüden yoksun bir biçimde dünyayı talan eden anlayışımızla karşılaştırılmış oluyor.
Gösterim bilgileri: 2 Haziran Cumartesi, 14:00, Fransız Kültür Merkezi
5 Haziran Salı, 16:00, Aynalı Geçit Etkinlik Mekanı
(Frauke Sandig, festivalin konuğu olarak İstanbul'da olacak.)

Festivalle ilgili tum bilgilere www.documentarist.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...