27 Şubat 2010 Cumartesi

Haftanın Yeşil Gündemi

İstanbul’un akciğerleri kurtuldu

İstanbul Toprak Koruma Kurulu, geçen yıl Kuruldaki Ziraat Mühendisleri Odası ve TEMA temsilcilerinin karşı oylarına rağmen, İstanbul Büyükçekmece, Küçükçekmece, Çatalca, Tuzla ve Şile ilçelerinde bulunan toplam 8.240 hektar arazinin, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ile tarım dışı amaçla kullanılmasına izin vermişti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın da 1 Mayıs 2009‘da bu kararı onaylaması üzerine, ZMO tarafından iptal ve yürütmenin durdurulması istemiyle yargı yoluna başvurulmuştu. Tarım arazisinin yok edilmesine, İstanbul 6. İdare Mahkemesi "dur" dedi.

Madenciliğin Yaşam Alanlarına Etkileri

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), 27-28 Şubat 2010 tarihlerinde 3.Bileşenler Kurultayı’nı, İzmir Tepekule Sergi ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştiriyor. Ana teması “Madenciliğin Yaşam Alanlarına Etkileri" olan Kurultay’da “Yaşam Savunucuları” ödül töreni, belgesel gösterimi ve panel düzenlenecek. Av. Arif Ali Cangı’nın kolaylaştırıcılığındaki panelde, TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası Y.K. Başkanı Cemalettin Küçük, TBMM Madencilik Sektörü Sorunlarını Araştırma Komisyonu temsilcisi, Yeşil Artvin Derneği’nden Av. Bedrettin Kalın ve ekoloji hareketleri temsilcileri söz alacak.

Yasa var, uygulayan yok.

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Merkezi’nce 23 Şubat’ta Mersin’de düzenlenen Çevre Konferansı’nda yürürlükteki Çevre kanunu ve mevzuatları ile çevre sorunları tartışıldı. 81 ilin 47 sinden birer temsilcinin katıldığı konferansta AB standartlarına uyumlu çok sayıda yenilik ve değişimler oluştuğunu, yasaların olduğunu ama bunların uygulama ve denetiminde aksamalar olduğu vurgulandı. Genel Başkan Mustafa Göktaş, "Denetim elemanı eksiği oldukça çok. Yasalar var. Uygulama zayıf. Uygulamada aksaklıklar var. Mevzuatı yanlış değerlendiren, yanlış kavrayan, bilgi kirlenmesine yol açanlar var. Bunların hepsi zamanla aşılacaktır. Ama olan yiten giden çevresel değerlerimize olacaktır. Sağlıklı yaşam alanlarımızın yok olmasına seyirci kalmamalıyız.”açıklamasında bulundu.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...